Dietetikai, étrendi tanácsadás

A dietetika célja a betegségek megelőzése, az egészség fenntartása illetve helyreállítása, az étkezési szokások javításán keresztül.

Tejcukor érzékenység

                                          

A leggyakoribb táplálékintolerancia a tejcukor- vagy laktózérzékenység. A tejcukor bontó enzim teljes vagy részleges hiánya okozza a kórképet.

A laktózintolerancia diétája kevésbé szigorú, mint a tehéntej allergia diétája.

A betegség jellemző tünetei, a hasi diszkomfort érzet, puffadás, hasmenés, bűzös széklet.

Gyakran fordul elő egyéb hasmenéses megbetegedések, gyulladásos bélbetegségek, lisztérzékenység, táplálékallergia, sebészeti beavatkozások, gyógyszeres kezelések, antibiotikum kúra következtében, de létezik veleszületett formája is.

Szerzett laktózérzékenység esetén nagy jelentősége van az egyéni toleranciának, ami a laktózbontó enzim aktivitásának függvénye.

Laktózt tartalmaznak: a tej, tejszín, tejföl, túró, a legtöbb sajt, joghurt, kefir, tejpor, savó, savópor, vaj, tejes margarin, laktóz.

A diétás kezelés lényege, a tejcukor elhagyása az étrendből, az egyéni tolerancia mértékéig. A diéta alapelvei az egészséges táplálkozásnak felelnek meg.

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 6
Tegnapi: 41
Heti: 88
Havi: 246
Össz.: 50 252

Látogatottság növelés
Oldal: Tejcukor érzékenység
Dietetikai, étrendi tanácsadás - © 2008 - 2024 - dietetika.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével a weboldalkészítés gyors! Itt kezdődik a saját weboldalkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »