Dietetikai, étrendi tanácsadás

A dietetika célja a betegségek megelőzése, az egészség fenntartása illetve helyreállítása, az étkezési szokások javításán keresztül.

Ételallergia, intolerancia

                                       

Az allergia specifikus, bármikor előidézhető, az adott táplálék hatására kellemetlen tünetegyüttest okozó immunreakció. Kialakulásának lehetséges okai, az öröklődő hajlam, a környezet szennyezés, hozzájárul az egyéni életstílus, a táplálkozási szokások.

Legjellemzőbb tünetei, a hasmenés, hányás, székrekedés, hasi fájdalom, ekcéma, orrfolyás, tüsszögés, köhögés, rekedtség, asztma, gégeödéma, garatviszketés, fáradékonyság, migrén, alvászavar, viselkedészavar, vashiányos vérszegénység, anafilaxiás sokk.

Leggyakrabban előforduló allergének:

  • gyermekkorban a tej, tojás, szója, földimogyoró
  • felnőttkorban a hal, fűszerek, zöldségfélék (zeller, sárgarépa, petrezselyemgyökér, paradicsom, hüvelyesek), gyümölcsök (alma, eper, őszibarack, dinnye, citrusfélék, banán, kivi)

Az intolerancia hasonló a táplálékallergiához, csak a hátterében nem immunológiai reakció húzódik meg.

Leggyakrabban okoz problémát az érlelt sajt, vörösbor, csokoládé, füstölt húsok, halak, savanyú káposzta, kávé, tea, alkohol, banán, dió, mák, szója, eper, élelmiszeripari adalékanyagok.

Terápia az eliminációs étrend, az allergiát kiváltó alapanyagok, élelmiszerek, adalékanyagok kerülése, a tápláltsági állapotnak, és az életkornak, életmódnak megfelelő energia és tápanyag bevitel mellett. Ez nem mindig egyszerű, ehhez tudok egyéni tanácsadás keretében segítséget nyújtani.



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 12
Tegnapi: 41
Heti: 94
Havi: 252
Össz.: 50 258

Látogatottság növelés
Oldal: Ételallergia
Dietetikai, étrendi tanácsadás - © 2008 - 2024 - dietetika.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével a weboldalkészítés gyors! Itt kezdődik a saját weboldalkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »