Ételallergia, intolerancia
Az allergia specifikus, bármikor előidézhető, az adott táplálék hatására kellemetlen tünetegyüttest okozó immunreakció. Kialakulásának lehetséges okai, az öröklődő hajlam, a környezet szennyezés, hozzájárul az egyéni életstílus, a táplálkozási szokások.
Legjellemzőbb tünetei, a hasmenés, hányás, székrekedés, hasi fájdalom, ekcéma, orrfolyás, tüsszögés, köhögés, rekedtség, asztma, gégeödéma, garatviszketés, fáradékonyság, migrén, alvászavar, viselkedészavar, vashiányos vérszegénység, anafilaxiás sokk.
Leggyakrabban előforduló allergének:
Az intolerancia hasonló a táplálékallergiához, csak a hátterében nem immunológiai reakció húzódik meg.
Leggyakrabban okoz problémát az érlelt sajt, vörösbor, csokoládé, füstölt húsok, halak, savanyú káposzta, kávé, tea, alkohol, banán, dió, mák, szója, eper, élelmiszeripari adalékanyagok.
Terápia az eliminációs étrend, az allergiát kiváltó alapanyagok, élelmiszerek, adalékanyagok kerülése, a tápláltsági állapotnak, és az életkornak, életmódnak megfelelő energia és tápanyag bevitel mellett. Ez nem mindig egyszerű, ehhez tudok egyéni tanácsadás keretében segítséget nyújtani.